API Nedir?
API, iki uygulamanın birbiriyle konuşmasını sağlayan bir yazılım aracısı olan Uygulama Programlama Arayüzü’nün kısaltmasıdır. Facebook gibi bir uygulamayı her kullandığınızda, bir anlık mesaj gönderdiğinizde veya telefonunuzdaki hava durumunu kontrol ettiğinizde bir API kullanıyorsunuz.Cep telefonunuzda bir uygulama kullandığınızda, uygulama İnternet’e bağlanır ve bir sunucuya veri gönderir. Sunucu daha sonra bu verileri alır, yorumlar, gerekli işlemleri yapar ve telefonunuza geri gönderir. Uygulama daha sonra bu verileri yorumlayarak istediğiniz bilgiyi okunabilir bir şekilde size sunar. API budur – tüm bunlar API aracılığıyla gerçekleşir. API’ler tüm yazılım türlerinde farklı amaçlar için kullanılır ve herkese açık olabilir, stratejik ortaklar arasında kısıtlanabilir, yalnızca dahili kullanım için veya diğer veri ve hizmet API’lerinin bir bileşimi olabilir.
Modern API Nedir?
Yıllar boyunca, bir “API”nin ne olduğu, genellikle bir uygulamaya yönelik herhangi bir tür genel bağlantı arabirimini tanımladı. Ancak daha yakın zamanlarda, modern API, onları olağanüstü değerli ve kullanışlı kılan bazı özellikler kazanmıştır: Modern API’ler, geliştirici dostu, kolay erişilebilir ve geniş çapta anlaşılan standartlara bağlıdır. Koddan çok ürün gibi muamele görürler. Belirli kitleler için tüketim için tasarlanmıştır, belgelenirler ve kullanıcıların bakım ve yaşam döngüsüyle ilgili belirli beklentilerine sahip olabilecekleri şekilde sürümlendirilirler. Çok daha standart hale getirildiklerinden, performans ve ölçek için izlenip yönetilmelerinin yanı sıra güvenlik ve yönetişim için çok daha güçlü bir disipline sahiptirler. Diğer herhangi bir ürünleştirilmiş yazılım parçası gibi, modern API’nin de tasarlama, test etme, oluşturma, yönetme ve sürüm oluşturmadan oluşan kendi yazılım geliştirme yaşam döngüsü vardır. Ayrıca, modern API’ler tüketim ve sürüm oluşturma için iyi belgelenmiştir.
API kullanmanın faydaları :
- API’lerin geliştirilmesi, birçok iş yeniliği ve iş akışı verimliliği sağladı; API kullanmanın en büyük avantajlarından sadece üçü:
- Bilgisayarlar tarafından yönetilen bir API kullanırken daha az insan çabası gerekir ve iş akışları daha hızlı ve daha üretken olacak şekilde kolayca güncellenebilir. Ayrıca, yeni içerik ve bilgiler tüm kanallarda hızlı ve verimli bir şekilde yayınlanabilir ve tüm hedef kitlenizle paylaşılabilir.
- API’ler, karmaşık ancak tekrarlayan işlemlerde kodu yeniden kullanarak geliştiricilerin daha üretken olmalarını sağlar. API, bir programda yazılım bileşenlerinin nasıl birleştirileceğini belirlediğinden, sıfırdan başlamaları gerekmez. API’ler, diğer geliştiricilerin uygulamalarıyla arayüz oluşturmayı kolaylaştırmak için mevcuttur.API’ler, karmaşık ancak tekrarlayan işlemlerde kodu yeniden kullanarak geliştiricilerin daha üretken olmalarını sağlar. API, bir programda yazılım bileşenlerinin nasıl birleştirileceğini belirlediğinden, sıfırdan başlamaları gerekmez. API’ler, diğer geliştiricilerin uygulamalarıyla arayüz oluşturmayı kolaylaştırmak için mevcuttur.
- Bir uygulama, Amazon, Salesforce veya Twitter gibi şirketler tarafından sağlanan API’leri kullanarak, bu hizmetleri müşterilere daha çekici hale getirmek için kendi sistemlerine entegre edebilir.
En Yaygın API Örnekleri :
- Google Haritalar: Google tarafından uygulanan standartlar sayesinde çoğu web sitesi, haritalarını entegre etmek için Google Haritalar API’lerini kullanabilir.
- Vulcan: Bu çok platformlu API, geliştiricilerin gerçek zamanlı grafik arayüzler ve yüksek kaliteli uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyarak uygulamalar ve grafik işleme birimleri arasında daha hızlı ve daha verimli iletişim sağlar.
- Skyscanner: Bu arama platformu, gezginlerin uçuşları için daha iyi fiyatlar bulmasını kolaylaştırır. Ayrıca, ticari ortaklar için veri alışverişi için XML ve JSON ile uyumlu bir API sağlar.
- Hava Durumu API’si: Hava tahmininden saat dilimlerine, astronomik bilgilere ve çok daha fazlasına kadar birçok farklı API’ye sahip bir coğrafi konum ve meteorolojik bilgi hizmeti.