MySQL, veri ekosistemindeki en tanınmış teknolojilerden biridir. Genellikle en popüler veritabanı olarak adlandırılır. Etkili kullanımdan yararlanan, kurumsal verilerle veya genel BT ile ilgilenen herkesin en azından MySQL’in temeline bir aşinalığı olması şarttır.
MySQL ile ilişkisel sistemlerde yeni olanlar bile hızlı, güçlü ve güvenli veri depolama sistemleri oluşturabilir. MySQL’in programatik sözdizimi ve ara yüzleri, diğer popüler sorgu dillerinin ve yapılandırılmış veri depolarının geniş dünyasına açılan mükemmel bir geçittir.
MySQL Nedir?
MySQL, Oracle tarafından geliştirilen ve yapılandırılmış sorgulama diline (SQL) dayalı bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir (İlişkisel veri tabanı yönetim sistemi).
Veritabanı, yapılandırılmış bir veri topluluğudur. Basit bir alışveriş listesinden bir resim galerisine veya bir şirket ağında büyük miktarda bilgiyi tutacak bir yere kadar her şey olabilir. Özellikle ilişkisel bir veritabanı, veri toplayan ve ilişkisel modele göre organize eden bir dijital mağazadır. Bu model tablolar, satırlar ve sütunlardan oluşur. Bir RDBMS(İlişkisel veri tabanı yönetim sistemi), böyle bir veritabanını gerçekten uygulamak, yönetmek ve sorgulamak için kullanılan yazılım araçları setidir.
MySQL, müşteriye yönelik web uygulamalarında güçlü, veriye dayalı her şeyi oluşturmak ve sürdürmek için en popüler yazılımların ayrılmaz bir parçasıdır. Açık kaynak yapısı, kararlılığı ve zengin özellikleri, Oracle’ın devam eden geliştirme ve desteğiyle birleştiğinde, Facebook, Twitter, Wikipedia ve YouTube gibi internet açısından önemli kuruluşların MySQL arka uçlarını kullandığı anlamına geliyor.
MySQL’in Temeli
MySQL, birçok endüstride yaygın kullanıma sahip olduğu için acemi web yöneticilerinden deneyimli yöneticilere kadar her kullanıcı, temel özelliklerini anlamaya çalışmalıdır. Bu teknolojiyi kullanıp kullanmayacağınıza karar vermek ve bu konuda etkili bir şekilde iletişim kurmak, MySQL’in temeli, yapısı, felsefesi ve kullanılabilirliğinin gözden geçirilmesiyle başlar.
MySQL Yaygın Olarak Uyumludur
Sıklıkla internet uygulamaları veya web servisleriyle ilişkilendirilmesine rağmen MySQL, diğer teknolojiler ve mimarilerle kapsamlı bir şekilde uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. RDBMS, sayısız Linux dağıtımı, MacOS ve Windows gibi Unix tabanlı işletim sistemleri de dahil olmak üzere tüm bilgi işlem platformlarında çalışır.
MySQL, çok çeşitli genel depolama sistemlerine ve bu sistemlerden veri taşımasına olanak tanır. MySQL, sanallaştırılmış ortamlarda konuşlandırılabilir, dağıtılabilir veya merkezileştirilebilir ve hatta öğrenme amaçlı, test veya küçük uygulamalar için taşınabilir bağımsız kitaplıklar olarak kullanılabilir.
MySQL Veritabanları İlişkiseldir
İlişkisel veritabanlarını diğer dijital depolamalardan ayıran birincil faktör, verilerin yüksek düzeyde nasıl organize edildiğidir. MySQL gibi veritabanları, her şeyi kapsayan tek bir havuz veya yapılandırılmamış belge koleksiyonlarının aksine, birden çok, ayrı ve yüksek düzeyde kodlanmış tablolarda kayıtlar içerir.
MySQL Açık Kaynak Kodludur
Herhangi bir kişi veya kuruluş, açık kaynaklı MySQL kod tabanını özgürce kullanabilir, değiştirebilir, yayınlayabilir ve genişletebilir. Yazılım, GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) altında yayınlanır.
Kullanımı Kolaydır
MySQL’in ilişkisel doğası ve ardından gelen katı depolama yapıları kısıtlayıcı görünse de, tablo paradigması daha fazla kullanılabilirlik sağlar.
Aslında MySQL, standart ancak mantıksal, sayısal, alfanümerik, tarih ve saat türlerinden daha gelişmiş veya coğrafi verilere kadar mümkün olan en geniş veri yapılarını desteklemek için birçok taviz verir. MySQL, yalnızca veri türlerinin ve kapsamlı bir yerleşik özellik setinin ötesinde, sunucu yönetiminden raporlamaya ve veri analizine kadar her şeyi kolaylaştıran çeşitli araçlar da içerir.
MySQL, öğrenilmesi ve kullanılması en basit veritabanı teknolojilerinden biri olmaya devam ediyor.
Bulut ve MySQL’in Geleceği
MySQL, başlangıçta, mevcut veritabanı yazılımından daha hızlı, büyük veritabanlarını yönetmek için tasarlandı. Yıllardır zorlu operasyonel, işlemsel ve üretim ortamlarında kullanılan MySQL, hesaplama ve depolamanın buluta taşınmasıyla birlikte gelişti.
Bugün piyasadaki birçok veri depolama ve işleme çözümüne kıyasla MySQL daha eski bir teknolojidir, ancak popülerliğini hiçbir zaman kaybetmedi.