⦁ Açık kaynaklı yazılım (Open Source Software), geliştiriciler arasında işbirliğine ve değişikliğe izin verebilen, tescilli olmayan bir yazılımdır.
⦁ Geliştiriciler genellikle açık kaynaklı yazılımları görüntülemeye, değiştirmeye ve geliştirmeye teşvik edilirken, lisanslar değişen gereksinimlere sahip uygulamalara hala balanmaktadır.
⦁ Popüler açık kaynaklı yazılım uygulamaları arasında Mozilla Firefox, LibreOffice ve VLC Media Player bulunur.
Birçok uygulama yaratıcısı teknolojilerinin sırlarını kilit altında tutarken, açık kaynaklı; tam tersi bir yaklaşım benimseyerek işbirliğini, şeffaflığı ve topluluk gelişimini teşvik eder.
Açık Kaynaklı Yazılım (Open Source Software) Nedir?
Açık kaynaklı yazılım, herkesin kaynak kodunu değiştirmesine, geliştirmesine veya basitçe görüntülemesine izin veren tescilli olmayan bir yazılımdır. Programcıların farklı ekipler, şirketler ve kuruluşlar tarafından oluşturulan projeler üzerinde çalışmasına veya işbirliği yapmasına olanak sağlar.
Açık kaynaklı yazılım yazarları, tescilli olarak görmedikleri yazılımlarını, görüntüleme, kopyalama, öğrenme, değiştirme, paylaşma ve bilgi veren lisanslar altında yayınlarlar.
Open Source Software Nasıl Çalışır?
Open Source Software, kaynak kodu üzerinde çalışmak isteyen herkese erişim sağlayan, halka açık bir depoda paylaşılır. Bununla birlikte, açık kaynaklı yazılım, insanların Open Source Software’i nasıl değiştirebileceğini ve paylaşabileceğini belirleyen bir dağıtım lisansı ile birlikte gelmektedir.
Kaynak kodunda değişiklik yapıldığında, Open Source Software bu değişiklikleri ve bunları yapmak için hangi yöntemlerin kullanıldığını belirtmelidir. Ayrıca, lisansa bağlı olarak, ortaya çıkan Open Source Software ücretsiz olabilir veya olmayabilir. Bununla birlikte, çoğu açık kaynaklı yazılım ücretsizdir ancak bazıları peşin maliyet veya abonelik ücreti isteyebilir.
Open Source Software Örnekleri
Çevrimiçi olarak sunulan bir sürü açık kaynaklı yazılım örneği vardır ve birçok popüler uygulama, kullanıcıların iyileştirmelerine ve değişikliklerine izin verir. Programcılar tarafından yapılan tüm değişiklikler ve iyileştirmeler halkın kullanımına sunulmayacak olsa da, bu kaynak kodlarla çalışma yeteneği bazıları için eğitici ve eğlenceli olabilir.
⦁ LibreOffice
⦁ GNU/Linux
⦁ VLC Media Player
⦁ Mozilla Firefox
⦁ GIMP
⦁ VNC
⦁ Apache Web Sunucusu
⦁ jQuery
Open Source Software Lisanslarının Türleri
Açık kaynaklı yazılım hemen hemen tüm programcıların onu kullanmasına ve değiştirmesine izin verirken, bir dağıtım lisansı ile birlikte gelir.
En popüler lisanslardan bazıları:
⦁ MIT Lisansı
⦁ GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) 2.0
⦁ GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) 3.0
⦁ Apache Lisansı 2.0
Open Source Software Avantajları
Açık kaynaklı yazılım kullanmanın, özellikle sektöre yeni başlayan işletmeler ve kuruluşlar için tescilli emsallerine göre birçok avantajı vardır.
⦁ Açık kaynaklı yazılım, programcılara sorunları çözmenin ve yaratıcı çözümleri teşvik etmenin birden çok yolunu sunduğu için daha esnek olma eğilimindedir.
⦁ Açık kaynaklı yazılım işbirliğine izin verdiği için sorunlar ve iyileştirmeler daha hızlı bir şekilde uygulanır.
⦁ Uygun maliyetlidir. Genel olarak konuşursak, özel yazılım, dahili çalışanların bilgileri gizli tutmak için kaynak kodu üzerinde çalışmasını gerektirir. Açık kaynaklı yazılım, yazarlarının daha fazla geliştirme için ödeme yapmasına gerek kalmadan projeye bağlı olmayanların erişimine izin verir.
⦁ Küçük bir işletme açık kaynaklı yazılım başlatırsa, tüm programcıların yazılımı görüntüleme ve değiştirme yeteneği, kuruluşun yetenekli çalışanları işe almasına olanak sağlayabilir.
Open Source Software Dezavantajları
⦁ Açık kaynaklı yazılımların kullanımı daha zor olabilir çünkü daha az kullanıcı dostu arayüzlere ve tüm programcıların aşina olmadığı özelliklere sahipler.
⦁ Bir açık kaynaklı yazılım parçası oluşturmak için kullanılan donanım, üzerinde çalışan tüm programcılar tarafından kullanılamıyorsa, uyumluluk sorunları ortaya çıkabilir. Bu da projenin maliyetini artırabilir.
⦁ Açık kaynaklı yazılımlar, tescilli uygulamalarla aynı garantiler ve tazminatlarla birlikte gelmez. Açık kaynaklı yazılım, ihlale karşı gerçek bir koruma sağlayamayacağından, bu bir sorun haline gelebilir.