Genel

XAMPP Nedir?

XAMPP, web sitemizi yerel bir sistemde barındırmamızı sağlayan ücretsiz ve açık kaynaklı bir çapraz platform web sunucusudur. Apache tarafından geliştirilmiştir. Bir Apache HTTP sunucusu, MariaDB Veritabanı ve PHP ve Perl programlama dilleri için yorumlayıcıdan oluşur. Windows, Linux ve macOS tarafından desteklenir.

Neden XAMPP Kullanıyoruz?

XAMPP, web sitesi tasarımcılarının ve programcılarının çalışmalarını internete erişmeden kendi bilgisayarlarında test etmelerini sağlamak için yalnızca bir geliştirme aracı olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. XAMPP, PHP ve Perl komut dosyalarımızı yerel olarak çalıştırmak için bir ortam oluşturur. Bu dillerde geliştirdiğimiz projemizi konuşlandırabiliriz ve çıktısını görebiliriz.

XAMPP Bileşenleri

XAMPP, web sitelerini yerel olarak çalıştırmasına ve barındırmasına yardımcı olan birkaç bileşenden oluşur. Burada ana bileşenlerden bazılarına göz atacağız.

⦁ “X” Çapraz Platformu temsil eder.
⦁ “A” Apache HTTP sunucusunu temsil eder.
⦁ “M” Maria DB veritabanını temsil eder.
⦁ “P” PHP dillini temsil eder.
⦁ “P” Perl dillini temsil eder.

1.Cross Platform: Bu XAMPP’nin özelliğidir, bileşen değildir. Bu bize XAMPP’nin platforma bağlı olmadığını söyler, XAMPP’yi Windows, Linux veya macOS’lar gibi herhangi bir sistemde kullanabiliriz.

2.Apache HTTP Sunucusu: Apache’nin ünlü bir HTTP çapraz platform sunucusu olduğunu biliyoruz. Dünya çapında web içeriği sunmak için kullanılır. İstekleri işler ve HTTP üzerinden web içeriği sunar.

3.Maria DB Veritabanı: Başlangıçta, MySql, XAMPP’nin bir parçasıydı ancak 5.5.30 sürümünden sonra yerini Maria DB aldı. Maria DB, yalnızca Mysql tarafından geliştirilen ilişki veritabanıdır. Tüm CRUD işlemlerini MySql ile yaptığımız gibi yapabiliriz.

4.PHP: Dinamik web siteleri geliştirmek için kullanılan arka uç betik dilidir. PHP kullanarak web siteleri geliştiriyoruz ve XAMPP sunucusunda dağıtıyoruz. Apache, XAMPP yorumlayıcısı tarafından yorumlanan php isteklerini işler.

5.Perl: Perl, iki üst düzey dinamik dilin birleşimidir. PHP gibi Perl de dinamik web siteleri geliştirmek için kullanılır. Perl C ile yazılmıştır.

6.phpMyAdmin: Bu, Maria DB’nin işlemlerini gerçekleştirmek için bir gösterge panosudur. phpMyAdmin, verileri işlemek için GUI sağlar. Sorguların yanı sıra GUI kullanarak Tablo veya Veritabanları oluşturabiliriz.

7.XAMPP kontrol paneli: XAMPP kontrol paneli bize XAMPP’nin farklı bileşenlerini çalıştırma seçeneği sunar.

8.Filezilla: Filezilla, dosya üzerinde gerçekleştirilen işlemi yapmamızı sağlayan bir Dosya Aktarım Protokolü Sunucusudur.

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir