Genel

XML Nedir?

XML’e Giriş

XML , HTML’ye benzer, ancak kullanılacak önceden tanımlanmış etiketleri olmayan bir işaretleme dilidir. Bunun yerine, ihtiyaçlarınız için özel olarak tasarlanmış kendi etiketlerinizi tanımlarsınız. Bu, verileri saklanabilecek, aranabilecek ve paylaşılabilecek bir biçimde depolamanın güçlü bir yoludur. En önemlisi, temel XML biçimi standartlaştırılmış olduğundan, XML’i yerel olarak veya internet üzerinden sistemler veya platformlar arasında paylaşır veya iletirseniz, alıcı standartlaştırılmış XML sözdizimi nedeniyle verileri yine de ayrıştırabilir.

XML Nedir ?

Verileri tanımlamak için XML kullanılır. XML standardı, bilgi formatları oluşturmanın ve yapılandırılmış verileri genel internet ve kurumsal ağlar aracılığıyla elektronik olarak paylaşmanın esnek bir yoludur.XML, biçimlendirme dillerini tanımlamak için kullanılan Standart Genelleştirilmiş İşaretleme Dili’ni (SGML) temel alan bir işaretleme dilidir.XML’in birincil işlevi, belgeler, veritabanı kayıtları, işlemler ve diğer birçok veri türü için bilgileri kodlamak için kullanılan veriler için biçimler oluşturmaktır. XML verileri, XML verilerine dayanan web, basılı ve mobil içerik dahil olmak üzere farklı içerik türleri oluşturularak oluşturulan farklı içerik türleri oluşturmak için kullanılabilir.XML’in birincil işlevi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere web için standartlar organı olan World Wide Web Consortium’a (W3C) göre “yapılandırılmış bilgileri temsil etmek için basit metin tabanlı bir biçim” sağlamaktır.

XML Nasıl Çalışır ?

XML, tahmin edilebilir bir veri formatı sağlayarak çalışır. XML, biçimlendirme konusunda katıdır; biçimlendirme kapalıysa, kodlanmış verileri işleyen veya görüntüleyen programlar bir hata döndürür.Bir XML belgesinin iyi biçimli olarak kabul edilebilmesi için, yani XML sözdizimine uygun olması ve bir XML ayrıştırıcısı tarafından okunabilmesi ve anlaşılabilmesi için geçerli bir XML kodu olması gerekir. Tüm XML belgeleri öğelerden oluşur; bir öğe, veriler için bir kapsayıcı görevi görür. Bir elemanın başlangıcı ve sonu, içindeki diğer elemanlar veya düz verilerle birlikte açma ve kapama etiketleri ile tanımlanır. Aynı XML kodu, bir aygıt kullanıcı arabiriminde (UI) veya baskıda farklı şekilde işlenir. Bu öğe, vurgular olarak etiketlenen metni farklı şekilde, örneğin kırmızı ve yanıp sönen vurgularla gösterecek şekilde yorumlanabilir. Basılı formda, içerik farklı bir yazı tipi ve formatta sağlanabilir.

XML Bir Programlama Dili Midir ?

XML bir programlama dili değildir. Bununla birlikte, bir biçimlendirme dili olarak, bu verileri yorumlayan etiketleri kullanarak verilere açıklama eklemek için kullanılır. Programlama dilleri, algoritmaları uygulamak için talimatlardan oluşurken, işaretleme dilleri, işaretlenmiş verileri yorumlayan algoritmalar çalıştıran programlar tarafından işlenmek üzere verileri biçimlendirmek için kullanılır.Biçimlendirme dili etiketleri, biçimlendirme dilinin farklı öğelerini tanımladıkları ve bu öğelerin nasıl oluşturulacağına ilişkin katı sözdizimi kuralları olduğu için bir tür bilgisayar kodu olarak kabul edilir.

XML Dosyası Nedir ?

XML dosyası, .xml dosya uzantısına sahip bir düz metin dosyasıdır. XML dosyaları Unicode metni içerir ve metin dosyalarını okuyabilen herhangi bir uygulama ile açılabilirler.XML dosyaları, basit bir metin düzenleyicisi veya özel XML düzenleyicileri ile düzenlenebilir. Bir XML düzenleyici, aşağıdakileri yapma yeteneği de dahil olmak üzere, XML kodunu doğrulamak için araçlar içerebilir.

  • XML, büyük web siteleri için HTML belgelerinin oluşturulmasını basitleştirmek için sahne arkasında çalışabilir.
  • XML, kuruluşlar ve sistemler arasında bilgi alışverişinde bulunmak için kullanılabilir.
  • XML, veri tabanlarının boşaltılması ve yeniden yüklenmesi için kullanılabilir.
  • XML, veri işleme ihtiyaçlarınızı özelleştirebilen verileri depolamak ve düzenlemek için kullanılabilir.
  • XML, istenen hemen hemen tüm çıktıları oluşturmak için stil sayfalarıyla kolayca birleştirilebilir.
  • Hemen hemen her tür veri bir XML belgesi olarak ifade edilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir